Agaporniden Verzorging

En huisvesting

Deze pagina beschrijft in het kort de basis verzorging welke het houden van een agapornis vereist. Wilt U meer weten over de verzorging dan raad ik U aan het boekje Agaporniden van Esther Verhoef te kopen de prijs is 9,95euro, ISBN: 90 5841 0161
Dit is het eerste boek dat ik kreeg wat te maken heeft met agapornissen toen ik begon met het houden van agapornissen, Ik heb er erg veel informatie uitgehaald waar ik tot op heden nog erg veel plezier van heb, dus zeker een aanrader!

Huisvesting:

Agaporniden kooi:
- Spijl afstand ongeveer 2 cm
- Horizontale spijlen
- Verschillende dikte takken
- 1 of 2 voeder bakjes
- 1 drink bakje
- Bodem bedekking
- Speelgoed  (klimtouw)

Spijlen
De agapornis is een heel beweeglijk vogeltje, speelt, sloopt en klimt graag.
hiervoor zijn speciale agaporniden kooien gemaakt, door de kromme sterke snavel heeft hij net even wat meer nodig dan een gewone parkiet.

De agaporniden kooi bestaat uit een kooi met een speciale spijl afstand (de afstand tussen de spijlen ligt rond de 2 cm)
Groter is gevaarlijk omdat hij daar vooral op jonge leeftijd zijn kop doorheen kan steken, en kleiner is niet slim omdat de vogel dan moeizaam kan klimmen als hij groter wordt doordat zijn snavel niet tussen de spijlen past.

De horizontale spijlen zijn voor het klimmen, de vogel kan zo naar boven en beneden klimmen

Takken / zitstokken
Voor zijn pootjes is het goed om verschillende dikte takken (of touw) in de kooi te hebben hangen, de ene voetjes zijn ook groter dan de andere.

Bodembedekking
Als bodembedekking kunt u schelpenzand of houtsnippers gebruiken, allebei hebben hun voor en nadelen,
van de houtsnippers komt minder stof dan van schelpenzand, in houtsnippers zit geen grit wat wat goed is voor de snavel. (ook los te koop)

Extra informatie over de verzorging van een baby agapornisje:

Wat betreft de huisvesting zorgt U er natuurlijk voor dat Uw kleine baby het niet koud krijgt, zet de vogel indien deze nog geen of weinig veertjes heeft (natuurlijk ook een baby die gewend is met een aantal in een nestkastje te zitten en ineens alleen zit) op een warme plek.

Indien het vogeltje nog niet ouder is dan 4,5e week zorg er dan voor dat U deze in een soort nestkastje houdt, dit kan een doosje zijn dat U in de kooi plaatst, zorg ervoor dat dit een beetje schemerig is. (hij heeft wel licht nodig anders gaat hij dood)

Plaats geen waterbakjes in de kooi waar hij in kan gaan zitten (geldt trouwens ook voor oudere agapornissen), de kleine vogel zal erin stappen en hierdoor bacterieen in het water verspreiden, zodra er van het water gedronken wordt kunnen deze bacterieen in de voorhoofd holte terecht komen en gaat de vogel dood.

Baad een baby agapornisje nooit! Deze heeft nog niet genoeg weerstand tegen de kou, en loopt hier snel een verkoudheid van op in de periode voordat hij droog is. Baby's die toch worden gebaad, gaan hier 9 van de 10 keer aan dood.

Op deze site zult U vaak tegen komen dat U bij een onjuiste verzorging helaas afscheid dient te nemen van Uw vogeltje, vogels zijn hele gevoelige dieren, en gaan inderdaad snel dood aan infecties, bacterieen, schimmels etc..(dit is niet gemeen bedoeld, maar helaas komt het vaker voor dan nodig)  Neem dus een goede hygiene in acht! Dat scheelt de helft!

De kooi van de baby dient U heel schoon te houden, de zogenaamde baby kamer (nestkastje) dient U om de dag schoon te maken om zo de kans op ziekten te verkleinen

Doet Uw vogel iets dat hij niet mag, tik deze dan nooit op de snavel, dit ervaart hij als onprettig en hij zal na verloop van tijd naar Uw vingers gaan bijten, omat het ongekend gedrag is.

Een vogel gaat overal opzitten, en dat betekend dus dat hij zich niet beter of hoger voelt als hij bij U op Uw hoofd gaat zitten, hij ziet dit eerder als een fijne landingsbaan…

Wilt U uw vogel corrigeren, blaas dan naar hem ( doe dit niet te vaak anders heeft het geen effect meer) of haal hem simpel weg weg van wat hij niet mag en zet hem bijv. van het hoofd op de schouder. Indien de vogel dingen kapot maakt in huis kunt U een straf kooitje aanschaffen, iedere keer dat de vogel wat doet wat hij niet mag, moet hij in het kooitje, zonder speelgoed. (klinkt vreemd maar schijnt echt te werken, tip van iemand!)

Neemt U even de tijd om deze site te lezen, dan heeft U misschien een beter inzicht in wat wel en niet te doen met Uw nieuwe kleine kameraad, zoals bijv, de giftige planten ed. een belangrijke rol kunnen spelen.

 

Heel veel plezier met en van Uw nieuwe huisgenoot!