Geslachtsbepaling bij Agaporniden !!!

Wanneer u de vogels uitsluitend als gezelschapsdiertjes wilt houden, is het niet van belang of een koppel uit twee mannetjes of uit twee vrouwtjes bestaat. Wilt u met de dieren gaan kweken, dan is geslachtsverschil natuurlijk wel een voorwaarde!  
Bij agaporniden is uitsluitend bij A. pullarius, A. taranta en A. canus aan het verenkleed het verschil te zien tussen de man en de pop. Bij de overige zes soorten bestaat er geen verschil in uiterlijk tussen beide geslachten.
Bijna iedere liefhebber heeft zo zijn eigen manier om onderscheid te kunnen maken tussen man en pop. Zo zijn er mensen die aan de vorm van de bek of de bouw van het hoofd kunnen zien of ze met een man of een pop te maken hebben. Ik ken zelfs liefhebbers die boven de vogels pendelen, maar volgens mij is de bekkentest toch de meest gebruikte en relatief meest betrouwbare methode. Bij deze test wordt het bekken afgetast met de wijsvinger. Bij volwassen exemplaren is het bekken bij poppen namelijk doorgaans veel wijder dan bij de mannetjes. Deze methode is weliswaar nooit voor honderd procent betrouwbaar, maar kan toch een goede indicatie geven. Voorwaarde is wel dat de vogels minstens al broedrijp moeten zijn.
Lukt de geslachtsbepaling niet op deze manier, dan kunt u het volgende trucje toepassen. Zet een aantal niet-verwante vogels bij elkaar en stel voldoende nestkasten ter beschikking. Na verloop van tijd zullen de gevormde paartjes zich ‘s nachts terugtrekken in het broedblok om te slapen. Het is dan een koud kunstje om in het donker de nestkast te sluiten, de vogels er uit te halen en ze apart in een broedkooi onder te brengen. U kunt ook alle vogels in een ruime kooi zetten. Wanneer een bepaald koppeltje veel met elkaar optrekt, kunt u het paartje met de plantenspuit natspuiten en uitvangen. Dit gaat uiteraard minder eenvoudig wanneer u een bepaalde lijnenteelt of mutatiekweek gepland heeft en de koppeltjes op basis daarvan wilt samenstellen. In alle andere gevallen bent u enkel zeker van het geslacht als er eieren komen die bevrucht blijken te zijn.
De betrouwbaarste manier om het geslacht van agaporniden te bepalen is door middel van endoscopie. Hierbij zal de dierenarts de vogel onder narcose brengen en via een kleine snede in de buikwand een endoscoop (een soort buis met vergrotende lenzen) in een van de luchtzakken steken. Op die manier kunnen de geslachtsorganen in beeld gebracht worden: eierstokken bevatten ‘hobbelige’ follikels (pop) en testikels zijn glad (man).
Een andere, misschien iets meer diervriendelijke manier is het geslacht bepalen via DNA onderzoek.  Het volstaat een veer of enkele druppels bloed op te sturen en aan de hand daarvan kan men voor bijna 100% zekerheid vaststellen of men met een man of een pop te maken hebben.